In België zijn er drie samenlevingsvormen: feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en het huwelijk. Hoewel de samenlevingsvormen op veel manieren vergelijkbaar zijn, bestaan er belangrijke verschillen op het vlak van erfrecht en de bescherming van de partner bij overlijden. Een huwelijk biedt de beste bescherming, maar wat als je niet wil trouwen? Voor feitelijk en wettelijk samenwonenden is het extra cruciaal om stil te staan bij wat er gebeurt wanneer één van de partners komt te overlijden. Welke maatregelen kunnen genomen worden om de overblijvende partner financieel te beschermen? Wij werpen graag wat licht op de zaak!
Op 9 oktober 2023 werd een wet aangenomen die de opzeggingsregels voor verzekeringsovereenkomsten vereenvoudigt. Vanaf 1 oktober 2024 treedt deze nieuwe wet in werking. In deze blogpost bespreken we wat deze veranderingen inhouden en hoe ze jouw verzekeringsportefeuille kunnen beïnvloeden.
Portretrecht, dat het gebruik van iemands beeltenis beschermt, is van cruciaal belang voor fotografen, videografen en iedereen die betrokken is bij het vastleggen of delen van beelden van mensen. De basisregel van het portretrecht is eenvoudig: fotografen moeten toestemming krijgen van de persoon die ze willen fotograferen of filmen. Deze toestemming kan mondeling of schriftelijk zijn, maar om toekomstige geschillen te voorkomen, wordt schriftelijke toestemming sterk aanbevolen.
Stel je voor: je bent op een roadtrip door Europa en terwijl je door Duitsland rijdt, word je plots achteraan aangereden. Dit overkwam Tom, een 30-jarige man, in juli 2023. Het ongeval veroorzaakte ernstige verwondingen.
Als je arbeidsongeschikt wordt en dus niet langer kunt gaan werken, is dat nooit leuk, natuurlijk. Maar wanneer je als zelfstandige geen werk meer kunt verrichten, zijn de gevolgen nog een stuk groter - je valt namelijk zonder inkomen en blijft daarbovenop je kosten betalen. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor: een verzekering Gewaarborgd Inkomen bij arbeidsongeschiktheid voor zelfstandige bedrijfsleiders met of zonder vennootschap.
Het is begrijpelijk dat we liever niet over overlijden praten. Maar het bespreken van uw financiële planning voor wanneer het onvermijdelijke gebeurt, is wel heel belangrijk. Stel uzelf de volgende vraag: wat gebeurt er met uw dierbaren als u er niet meer bent?
Het kaf van het koren scheiden is niet altijd makkelijk als het over verzekeringen gaat. Zoveel verzekeringsmaatschappijen, zoveel opties: waar kiest u dan voor? FSMA biedt een verhelderende vergelijkingstool voor Familiale Verzekeringen.
S.W.I.S. BV
Appelmansstraat 24
2018 Antwerpen
KBO: 0836.437.631
FSMA: 109552 - A