Het belang van een rechtsbijstandsverzekering bij een auto-ongeluk in het buitenland

Het belang van een rechtsbijstandsverzekering bij een auto-ongeluk in het buitenland

Stel je voor: je bent op een roadtrip door Europa en terwijl je door Duitsland rijdt, word je plots achteraan aangereden. Dit overkwam Tom, een 30-jarige man, in juli 2023. Het ongeval veroorzaakte ernstige verwondingen.

Tom wist dat hij op zijn rechtsbijstandverzekering kon vertrouwen om hem te helpen bij het verkrijgen van een passende schadevergoeding van de tegenpartij. Maar rechtsregels kunnen verschillen van land tot land, wat het geval is voor België en Duitsland. En dat maakte het proces een stuk ingewikkelder. In dit geval moest de schaderegeling volgens de lokale wetgeving worden behandeld.

Gelukkig stond Tom er niet alleen voor. Hij werd bijgestaan door Marie, een Car Claims Adviseur van zijn verzekeraar. Zij hielp hem bij het opstellen van de schadeclaim voor zijn auto en zorgde ervoor dat hij een medisch rapport kreeg om de ernst van zijn verwondingen te documenteren.

Het werd al snel duidelijk dat de vergoeding voor lichamelijk letsel in Duitsland aanzienlijk lager lag dan in België. Terwijl in België verschillende soorten schade vergoed worden, waaronder morele en esthetische schade, richt de Duitse wetgeving zich voornamelijk op materiële schade zoals medische kosten en reiskosten.

Dankzij onderhandelingen met de tegenpartij kon uiteindelijk een schadevergoeding worden verkregen volgens Belgisch recht, wat voor Tom een aanzienlijk verschil betekende:

  • Vergoeding volgens Duits recht: 400 euro
  • Vergoeding volgens Belgisch recht: 3800 euro

Voor de schade aan zijn voertuig kon Tom juist profiteren van de gunstigere regels in Duitsland. Terwijl in België alleen de reparatiekosten worden vergoed, kan in Duitsland ook rekening worden gehouden met waardevermindering van het voertuig en andere bijkomende kosten.

  • Vergoeding volgens Belgisch recht: 590 euro
  • Vergoeding volgens Duits recht: 940 euro

Deze situatie onderstreept het belang van een gespecialiseerde rechtsbijstandverzekering bij autoverzekeringen. Zonder de juridische expertise van zijn verzekeraar had Tom waarschijnlijk een veel lagere vergoeding ontvangen.

Bovendien slaagde Marie erin het conflict zonder gerechtelijke stappen op te lossen, waardoor Tom tijd en energie werden bespaard. Dit benadrukt nogmaals het belang van gespecialiseerde rechtsbijstandverzekeringen, zeker bij auto-ongevallen in het buitenland.

Neem gerust contact met ons wanneer je een dergelijke verzekering wenst: wij zoeken uit wat voor jou de beste en meest voordelige oplossing is!

< Terug
SWIS INSURANCE

S.W.I.S. BV

Appelmansstraat 24

2018 Antwerpen

KBO: 0836.437.631

FSMA: 109552 - A

+32 (0)3 337 33 28

[email protected]

DONKEYCOMM